Seznam hostů

Při výběru hostů si dejte opravdu záležet. Snažte se vždy promyslet vše do detailů, zda si každý svatebčan bude moci povídat s někým koho zná, zda je opravdu nutné zvát také partnery svatebčanů které neznáte a pod. Bohužel se nikdy nezavděčíte každému, vždy se může stát že bude někdo naštvaný že jste ho nezpozvali, ale uvědomte si že je to vaše svatba a měli byste pozvat opravdu lidi, se kterými chcete prožít váš nejkrásnější den. Vaše rodina a přátelé by měli akceptovat vaše rozhodnutí a necítit se ukřivděně pokud se někoho rozhodnete nepozvat. Vy se také nestavte do pozice, že za každou cenu musíte všechny pozvat. Nemusíte. Jedna moje známá pozvala všechny se kterými o své svatbě mluvila a pak jen naříkala, že neví z čeho tu svatbu zaplatí. Svatba je opravdu nákladná záležitost a každá osoba navíc přináší velký finanční výdaj.

My jsme na naší svatbu začali sepisovat seznam hostů hned na začátku. Několikrát jsme se u toho i pohádali, ale to je asi normální. Je to poměrně stresující záležitost a tak se to snažte vždy vyřešit v klidu a racionálně. Chtěli jsme tam naši rodinu a nejbližší přátele, ale nechtěli jsme z toho mít velkou svatbu. Nakonec jsme udělali hrubý odhad 30 lidí na oběd a 50 lidí na odpolední hostinu. Jak vidíte, zvolili jsme oběd v kruhu rodiny a hostinu také s našimi přáteli. Tento seznam jsme poté ukázali i rodičům aby nám poradili, zda jsme na někoho nezapomněli. Počítejte s tím, že čísla hostů se můžou ještě ve finále lišit. Nezapomínejte započítat také sami sebe - nevěstu a ženicha, případně kameramana a fotografku. Pokud máte přibližný počet hostů, bude se vám lépe zamlouvat i místo na svatbu. Každá restaurace potřebuje vědět alespoň přibližný počet hostů. 

Když máte vytvořený seznam hostů, zamluvené místo a čas obřadu a také vybrané místo na svatební oběd a hostinu, můžete začít přemýšlet o svatebních pozvánkách. Mezitím než je necháte vyrobit může uplynout i několik měsíců, proto je dobré vaše svatebčany dopředu informovat o termínu vaší svatby, aby s tím již počítali. Nám se pak původní počet svatebčanů snížil z 30 míst na 29 a z 50 lidí na 39. I tak se to ale moc povedlo.



Komentáře

Oblíbené příspěvky