Požádal mě o ruku, co teď...

Gratuluji vám! Pokud jste byla požádaná v Paříži, na romantické procházce u moře a nebo doma na chodbě tak jako já, byl to pro vás určitě ten nejkrásnější zážitek! Váš přítel vás má natolik rád, že se odhodlal a chce s vámi založit rodinu. Teď vás čeká vzrušující a také poměrně stresující období - naplánovat vaši svatbu snů.

Jako první určitě rozhodněte:
  • datum svatby
  • místo svatby 
  • rozpočet - od toho se odvíjí velikost svatby a počet hostů
Dost často se může stát, že datum budete muset přizpůsobit vašemu zvolenému místu a nebo naopak - místo budete muset vybrat na základě zvoleného data. 

My osobně jsme si vybrali nádherné datum 7.7.2017 a vzhledem k tomu že mě přítel požádal o ruku na konci listopadu, na plánování svatby jsem měla zhruba 8 měsíců. Zde bych ráda uvedla, že to bylo tak akorát. Kratší doba by byla už moc stresující, naopak delší časový úsek na plánování bych asi už nechtěla, přecejen je to čekání pak o to horší. 
Od chvíle kdy jsme vybrali naše datum se odvíjel výběr místa. Původně jsem si přála mít svatbu na zámku, někde v zahradách s bílým altánkem, ale od toho jsem postupně začala ustupovat. Prvním důvodem byla cena prostorů a dalším také dostupnost a doprava. Některé zámky byly již na toto datum obsazené, některé příliš daleko. Nakonec jsem se rozhodla, že svatba bude v Praze (v místě našeho bydliště) a výběr se tedy zúžil.

Rozpočet je takové ošemetné téma. Mnoho lidí si myslí, že se novomanželům finanční náklady za svatbu nakonec vrátí, ale ve většině případů tomu tak nemusí být. Navíc musíte počítat s tím, že mnoho položek zaplatíte ještě před svatbou a tudíž musíte mít náležitý kapitál.
Zde je určitě na místě zkonzultovat vaši plánovanou svatbu s vašimi rodiči a zjistit, zda jsou ochotni vám něco přispět. Dle tradic se traduje, že rodiče platí svatbu, ale v dnešní době tomu samozřejmě tak nemusí být. Mnoho rodičů nemá možnost finančně přispět a některé páry ani nechtějí, aby jim rodiče něco přispívali. V tom případě připadá v úvahu buď půjčka a nebo skromná svatba.
My jsme měli v tomto ohledu velké štěstí a rodiče se sami rozhodli že nám přispějí, za což jsme byli moc vděční.


Komentáře

  1. My máme rozpočet na svatbu 100 000 Kč, tak snad se vejdeme. Když ale vidím, co všechno stojí, tak nevím nevím. Zatím máme akorát snubní prsteny, které jsme si objednali z https://www.sperky-prsteny.cz/ . Chtěla jsem je z bílého zlata, i když ta jejich cena není zrovna nejnižší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bílé zlato vám určitě schvaluji. Kamarádka se teď taky bude vdávat a nedávno se svým nastávajícím právě vybírali zásnubní prsteny. Ona původně chtěla stříbro, ale nakonec prý také zvolili právě bílé zlato. Ukazovala mi je na fotce a vypadají naprosto překrásně. Sama bych asi lepší nevybrala. :)

      Vymazat
  2. Perfektně ušetřit lze na hypotéce, když poptáte specialistu na www.snadna-hypoteka.cz.

    OdpovědětVymazat
  3. Chápu, že ne úplně každému se na takové věci chce myslet, ale myslím si, že docela důležité je například i vyhotovení nějaké předmanželské smlouvy. Pokud se toto zanedbá, tak toho pak člověk může pěkně litovat. O tomto je určitě dobré se poradit s nějakým zkušeným právníkem. Mně se například osvědčil tento.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo jo, to první plánování je fakt peklo. Ještě že dělá manžel s počítačema a tak udělal takové IT řešení na míru, které fungovalo jako plánovač. To mi hodně pomohlo, protože jsme tam měli sdílený kalendář, zadávání různých úkolů a tak. Rozhodně lepší než papírový diář. ;-) Ale chápu, že ne každá má doma takového šikulu jako já.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky